);
Game of stocks

En aktiepodd med case och två aktienördas diskussioner

Om oss

Välkommen till podden Game of Stocks!

Podden handlar om som du kanske gissar aktier, som många tycker är ett spel därför tyckte vi det var ett bra namn när vi fick det förslaget av en twitter kollega. Är dig evigt tacksam @spargeneralen!

Vi kan väl hålla med om att det är ett spel, men många använder det i ett negativt sammanhang för att man förlorar alltid mot banken/huset, av de flesta lotter är nitlotter, och de ser ingen chans till att öka värdet. Det som är sammanhängande med aktier och spel är att det handlar på sannolikheter i troliga utfall av scenarios, det är här vi tycker dom som spelar gör fel och spelar spelet fel! Vi måste spela på sannolikheter till vår fördel och när sannolikheterna är i fördel då kan man börja tjäna pengar på spelet om aktier.

Varför startar vi ytterligare en aktiepodd bland alla poddar som redan finns?

Vi har saknat något bland alla poddar som finns idag, en riktig casepodd med diskussion som går på djupet. Vad menar vi med det? jo vi låter inte makro ta så mycket plats som det gör i så många andra poddar, vi berör det som är viktigt att belysa ur casets perspektiv. Vi kommer att grotta ner oss och diskutera fram och tillbaka tills vi känner att vi är klara, vi försöker inte hålla någon viss längd på avsnitten. Att bestämma hur länge vi ska prata om ett case tycker vi skulle mer hämma bilden av caset än att det skulle ge värde. Vi kommer inte bara ha en ren presentation av caset utan vi kommer att använda våra olika synsätt och diskutera utifrån våra egna perspektiv för att vi ska uttömma fler dimensioner än om vi bara hade presenterat ett case själva. Till varje case ska vi försöka lägga upp PDFer med siffror och noteringar för att du ska kunna hänga med så bra det går.

Men vilka är vi i Game of Stocks då?

 

Först ut Värdeinvesteraren!

Värderinvesteraren profil picture Game of stocks

30 årig civilingenjör född och uppvuxen i stockholm. Arbetar som beräkningsingenjör på ett konsultbolag. Jobbar med statistik så normalfördelning och standardavvikelse är termer jag slänger med dagligen. Gillar Aktier (duh), gaming, klättring, calisthenics och alla klyschor som att resa, läsa och umgås med vänner.

Tog examen 2013 och insåg rätt snabbt att jag hade en del pengar över efter att jag hade vant mig att leva med en billig levnadsstandard som student. Jobbade två gånger i veckan under studietiden och tog aldrig några studielån så det var rätt ont om pengar.

Så med en ingenjörslön och inga studieskulder så räckte pengarna långt när jag inte hade några dyra vanor. Hade väldigt lite ekonomiskt intresse av att förvalta pengar då X% avkastning av 0 kr är 0 kr.

Men i och med mitt nya “problem” så var jag tvungen att göra något med pengarna. En sparränta på nästintill 0% ledde mig till att leta efter alternativa placeringsmöjligheter. Som de flesta i dagens tidsålder så började jag med att googla (Numera ett verb, lång Google). Då jag alltid haft ett långsiktigt tänk och alltid varit riskavert så fastnade jag mest för säkra metoder av investerande. Utdelningsinvestering eller värdeinvestering. Fastnade aldrig för utdelningsinvestering då det inte var helt logiskt men värdeinvestering lät som sunt förnuft.

Jag klickade hem The Intelligent Investor från någon bokbutik och efter att den damp ner i brevlådan kunde jag inte lägga ifrån mig den. Blev helt fascinerad över hur Benjamin Graham beskrev marknaden som en schizofren/bipolär man som varje dag säljer bolag till vitt skilda priser beroende på dagens humör. Enligt Graham var den största utmaningen och den viktigaste aspekten när det kommer till investerande att kontrollera sina känslor och att inte överbetala för tillgångar. Det hela lät så lätt i teorin och jag trodde nästan inte på att marknaden kunde bete sig så som Mr.Market beskrevs i boken.

Kort därefter började jag investera genom att tillämpa metoder och strategier som härstammade från värdeinvestering och jag har inte tittat tillbaka sen dess.

Även Warren Buffett som studerade under Benjamin Graham menar på att det viktigaste är att kontrollera sina känslor. Den fundamentala analysen är den lätta delen.

“If you have an IQ of 160, give away 30. What you need is emotional stability.”

-Warren Buffett

Därför är en investerares personlighet väldigt viktig för att lyckas på börsen. Ens personlighet formas till mångt och mycket av ens uppväxt och livserfarenheter. Jag upplever att jag har haft tur i oturen då min utmanande barndom gett mig viktiga verktyg för att lyckas på börsen.

Redan från barnsben lärde jag mig värdet av en krona. Min barndom var inte en dans på rosor då jag växte upp i ett missbrukarhem. Min mamma vände alltid på vartenda öre och vi spanade alltid efter lågpriser. Havregryn från eldorado smakade ju likadant som havregryn från Axa till nästan halva priset.

“Price is what you pay, value is what you get”

-Warren Buffett

Såg även mycket våld i hemmet och det var generellt en väldigt orolig miljö att växa upp i. När man är ett maskrosbarn så är man van med motgångar och att livet inte alltid är lätt. Motgångar eller hinder blir utmaningar som man vill övervinna.

“Diamonds are made under pressure”.

Så min bakgrund har alltså gett mig två viktiga verktyg, vikten av värde och starkt psyke. Det har faktiskt gett mig ytterligare ett verktyg, ödmjukhet. Vilket kan vara ett dubbeleggat svärd.

En investerare måste konstant balansera mellan ödmjukhet och arrogans. Man måste vara tillräckligt arrogant för att lita på att man vet bättre än alla andra när man går mot strömmen som man ofta gör som värdeinvesterare. Det är ofta man kommer på sig själv med att vara contrarian. Men sen måste man vara tillräckligt ödmjuk för att inse att man inte kanske alltid har rätt när saker och inte spelar ut sig så som man trott i sitt case. Extremt många människor har ett stort ego och tar sig själva på stort allvar. De vet bäst. Dessa människor kommer inte medge att beslutet att investera i ett bolag var fel, inte ens för sig själv. De kommer leta efter information och nyheter som bekräftar deras tes och ignorera det som bekräftat motsatsen.

Det kan vara ett dubbeleggat svärd om man är för ödmjuk. Man vågar inte stå på sig och fortsätter bolaget att falla kan man ifrågasätta sitt beslut trots att man kanske har rätt.

Mina investeringsförebilder är Warren Buffett, Benjamin Graham, Joel Greenblatt, Seth Klarman, Philip Fisher och Peter Lynch.

Där Värdeinvesteraren har medverkat.

 

Investacus Saverajus

gladiator

Först kanske jag ska förklara mitt enormt komplicerade namn som jag har kommit på själv, tror det kommer att säga en del om mig som person och investerare. När jag skulle starta blogga så ville jag ha något som stod ut men också var något som bloggen står för, jag kan väl nu i efterhand säga att det hjälper min inte SEO mässigt eller för personer att komma ihåg det. Men men… jag är inte bitter.

Jag kallades för Spartacus i universitet pga en alkoholincident när jag var utklädd till Spartacus och jag gillar krigare så då skulle jag ha med Spartacus. Bloggen skulle främst handla om investeringar så för att slå ihop och det ska låta någon så där vettigt blev det Investacus. Nu till Saverajus och ni som kanske ser min röda linje kanske fattar nu att det är kombinationen av Save (spara) och samuraj. Samuraj är av de coolaste krigarna som finns inte bara pga hur de slogs utan också de mjuka delarna som kanske inte är så känt, sen tränar jag en kampsport som är ifrån de japanska Samurajskolorna. Och ja jag har ett gladius och en katana hemma.

Så blev det Investacus Saverajus!

Jag är född 1992 och uppväxt i Dalarna. Där mina föräldrar är lärare och en egen företagande frisör. Vilket har påverkat mig mycket till den jag är idag, då jag har lärt mig att kunskap är kul och makt av min far som är lärare samtidigt som jag har lärt mig att om man vill komma någonstans så gäller det hårt jobb helst när man har sitt egna öde i sina egna händer från min företagande mor. Speciellt när de är båda ensamstående.

Idag jobbar jag som business controller på ett medicinbolag, men har även jobbat inom redovisning, bank och sälj. Fritiden går till aktier (no big surprise there), gaming, kampsport, träning på gymmet, mat (både äta och laga), fantasy, psykologi, film och serier, resa och upptäcka nya saker men främst personlig utveckling då jag älskar att lägga nya kunskaper och färdigheter till min repertoar.

Utbildningsmässigt har jag en kandidat i finans, 1 år av juridikstudier, och en master i verksamhetsstyrning och kontroll.

Min aktieresa började när jag var 19 år då jag började förstå potientialen av att investera i aktier, jag har alltid gillat siffror och matte som sätter saker i ett sammanhang och förklarar saker och ting. Just här föll aktier och bolagsanalys perfekt in. Sen här ifrån har det i princip varit mitt fokus i universitet och på fritiden att lära mig mer om. För att se hela berättelsen kan du kolla på mitt “7 års jubileum på börsen

Jag vill inte säga att jag har någon strategi för vad som bestämmer om en investering är bra eller inte är priset du betalar för investeringen, men jag har gjort en distinkt uppdelning i portföljen för att det har visat sig att olika bolag rör sig i cykler och vill ta vara på dessa för att få så bra avkastning som möjligt till den risk jag tar och finns i marknaden. Jag har 4 portföljer Investacus (kassaflödesgenerande bolag, stabila), Saverajus (tillväxtbolag), Deadpool (förhoppningsbolag, riskkapital och Hedge (kontra beta exponering). Kolla in portföljerna här.

Som min partner in crime så tror jag en investerares förmåga att lyckas kommer mer handla om den makt och kunskap den har över sig själv än att ha ett högt IQ. Därför älskar jag att hämta inspiration från kampsport och sport, där min främsta förebild är Bruce Lee.

Där jag älskar följande citat.

Om-oss-Bruce-Lee-Game-of-stocks.jpg

Bästa citatet.

För mig betyder detta att man ska vara flexibel och anpassa sig efter situationen, som en idrottare eller kampsportare måste göra. På samma sätt måste vi investerare veta när vi ska trycka på med full blåst och ligga inne fullinvesterade även med belåning. Eller då vi ska ligga med en stor del av portföljen likvid för att sannolikheterna är inte till vår fördel för stunden.

Mina främsta förebilder inom investeringar är Warren Buffett och Charlie Munger, Peter Lynch, Philip Fischer och Sir Franklin Templeton.

Där Investacus Saverajus har medverkat

Intervju med i Investerarens podcast

Intervju i Börskollen

Nu vet du en del om oss om du inte visste det redan från våra egna bloggar och hoppas du känner dig taggad på att lyssna på våra poddavsnitt!

Avkastning på dig!

Om du vill komma i kontakt med oss använd formuläret här nedan så ska vi svara så fort vi kan.

© 2021 Game of stocks

Tema av Anders Norén